AMAP - francosko združenje za ohranitev malih, podeželskih kmetij

Kaj je AMAP?

Je gibanje za ohranjanje lokalnega, trajnostnega, etičnega kmetijstva; solidarnost državljanov do lokalnih, tradicionalnih, manjših kmetov, ki kmetujejo brez pesticidov, GSO in umetnih gnojil. Kmetovalec lahko dostojno živi, potrošnik dobi zdravo hrano, oba skrbita za okolje (vodo, prst, biodiverziteto) in upoštevata pravice prihodnjih generacij do zdravega okolja in neindustrijskega, loklanega kmetijstva, ki je sicer v nevarnosti, da izgine.


Je partnerstvo med skupino državljanov in pridelovalcem, ki se medsebojno obvežejo za eno ali več sezon za pridelavo oz. nakup kmetijskih pridelkov: zelenjave, sadja, žit, mesa,…
Potrošniki pridelke kupijo v naprej (za eno sezono, dve, tri,…) in s tem nudijo kmetu finančno varnost ter pravičen, dostojen prihodek za njegovo delo. Kmetje se zavežejo, da bodo pridelovali brez GSO, pesticidov, umetnih gnojil, z majhno oz. gospodarno rabo energije fosilnih goriv in s čim manj transportnimi kilometri. Njihova obveznost je, da kmetujejo na način, ki ohranja zdrave naravne vire (prst, vodo, biološko pestrost) in delijo le lasten pridelek.

Je AMAP nov?

Pred 40 leti so na Japonskem ustanovili prvi »TEKEI«, ki bi v direktnem prevodu pomenil: »postaviti obraz kmeta na hrano«. Podobno partnerstvo med kmetom in potrošniki se je razvilo v S Ameriki in Kanadi kot CSA (community supported agriculture). V Franciji sta prvi AMAP ustanovila Daniel in Denise Vullon iz Aubagne-a, od tedaj št. AMAP v Franciji hitro narašča.

Zakaj ustanoviti ali se pridružiti AMAP-u?

Zato, ker

- pridelovalcu zagotovi dohodek za dostojno preživetje (v Franciji zaslužijo kmetje manj od zajamčenega minimalnega prihodka);
- si s kmetom delimo naravne ritme Zemlje, rastlin, živali (ni paradižnikov pozimi), vremenske razmere, dobro in slabo letino;
- ponovno se naučimo prehranjevati, glede na sezono, z zdravo in okusno hrano;
- spet odkrijemo naraven okus hrane;
- se naučiti izmenjavati in deliti v vzajemnem in soodvisnem zadovoljstvu.

AMAP je prispevek k ohranjanju naravnih virov za bodoče generacije:

- kmetijstvo brez pesticidov, herbicidov, umetnih gnojil, brez GSO;
- manj embalaže, transportnih kilometrov, manj onesnaženja;
- prispevek k ohranjanju kulturne krajine, podeželskega kmetijstva, - manjša odvisnost od fosilnih goriv, energetska učinkovitost.

Prednosti AMAP-a:

- ves pridelek se razdeli; ni neprodanega pridelka kot na tržnici ali supermarketu, ni hrane v smeteh;
- izmenjava receptov;
- kmet ima finančno varnost, lahko načrtuje posevek glede na povpraševanje,
- cene so usklajene s stroški proizvodnje in vključujejo tudi zdravstveno, pokojninsko zavarovanje,…
- kmetovalec dobi pravično plačilo za svoje delo,
- potrošnik dobi zdravo, pestro, okusno hrano (Večina potrošnikov meni, da za isti denar dobijo bolj kakovostno hrano),
- po zaslugi AMAP nastanejo nova delovna mesta v regiji.

Kako deluje AMAP?

AMAP je skupina državljanov in pridelovalca, ki se prostovoljno organizirajo in skrbijo za delovanje AMAP-a. V začetku sezone se dogovorijo o številu košaric, setvenem načrtu, ceni, urniku in mestu prevzemov košaric, podpišejo pogodbe.
Na sestankih, obiskih kmetije se vzpostavi vzajemno zaupanje med kmetom in potrošniki,

Primer AMAP-a »Aubagne«, vsebina zelenjavnih košaric niha med 6-12 kg, odvisno od sezone. Cena košarice je 20-22 EUR, lahko si jo delita dva kupca. Osnova za izračun cene in količino zelenjave v košaricah je setveni načrt na enem hektaru. Glede na količino načrtovanega povprečnega pridelka, pridelovalec ponudi število deležev oziroma košaric (družinskih). Člani AMAP-a po dogovorjenem urniku pridejo na odvzemno mesto (kmetija, pred cerkvijo, na trgu – ob dogovoru z občino, KS) in si stehtajo svoj delež zelenjave v košarici. Vsakič pri tehtanju in delitvi pomagata dva člana AMAP-a, ki vodita evidenco, kdo je že prevzel košarico.


Za lažjo organizacijo, je pet članov AMAP-a zadolženo za:

- eden za koordinacijo med pridelovalcem in člani AMAP-a
- eden je odgovoren za odnose s pridelovalcem; skrbi, da se kmet dobro počuti v AMAP-u,
- eden za načrtovanje distribucije, razdelitve nalog med člane;
- za zbiranje in posredovanje čekov pridelovalcu;
- za delitev receptov;
- za arhiv, fotografije, sestanke;
- za organizacijo časa, ki se preživi na kmetiji;
- za povezavo z regionalno mrežo AMAP-a


Je partnerstvo in solidarnost med pridelovalci in državljani za lokalno kmetijstvo in lokal

Kaj člani menijo o AMAP-u:
Danes se odločamo, kdo nas bo hranil v prihodnjih letih: kmetijstvo ali industrija. Z AMAP-om lahko podpiramo in ponovno ustanavljamo kmetijstvo in kmetije, na katerih bodo pridelovalci dostojno preživeli. To je nujno. Naša odgovornost je, da bodo tudi naši otroci imeli izbiro med industrijsko pridelano hrano in hrano, pridelano na kmetiji.

Ni komentarjev:

Objavite komentar