Teden brez pesticidov

Društvo ECHo se že peto leto ukvarja s problematiko pesticidov ter izvaja aktivnosti izobraževanja, informiranja ter ozaveščanja ljudi o njihovi škodljivosti. V ta namen urejamo dve spletni strani in sicer www.pesticidi.net na kateri predstavljamo problematiko pesticidov ter www.motovilec.si na kateri lahko preberete več o alternativah pesticidom.

Zaradi dejstva, da so pesticidi tihi ubijalci, smo se tudi v Sloveniji vključili v projekt »Teden brez pesticidov«. Raziskave namreč kažejo na to, da nekateri pesticidi izredno negativno vplivajo na razvoj imunskega sistema, živčnega sistema, povzročajo raka in podobno. Poleg tega se telo ni sposobno prilagoditi ter učinkovito boriti zoper to nenehno, čeprav majhno, dozo strupov.

Projekt poteka vsako leto med 20. in 30. marcem. V projektu sodelujejo društva in nevladne organizacije iz vse Evrope pod okriljem krovne organizacije iz Francije z namenom opozoriti na nevarnost pesticidov. Več o projektu najdete na spletni strani www.semaine-sans-pesticides.fr.

Društvo ECHo je v letošnjem letu v okviru tega projekta pripravilo zloženka, v kateri je na kratek in jedrnat način predstavljena problematika izpostavljenosti pesticidom. Poleg tega svetuje, kako se izogniti prekomerni izpostavljenosti pesticidom skozi hrano. Zloženka je na voljo na spletni strani www.motovilec.si/aktualno.aspx.

V sodelovanju z organizacijo ZEKOS smo za vas pripravili kviz iz vsebin, ki jih najdete v zloženki ter na omenjenih spletnih straneh. Vabimo vas, da ga izpolnite in odvržete v nabiralnik na šoli. Med sodelujočimi bomo izžrebali tri, ki boste pravilno odgovorili na zastavljena vprašanja. Nagrada je majčka, ki jo dobite na ZEKOS-u (belabreza@gmail.com).

Vabljeni k sodelovanju!

Društvo ECHo

Projekt je finančno podprl Global Greengrants Fund in Sigrid Rausing Trust.

Ni komentarjev:

Objavite komentar