Recite stop plastičnim vrečkam!















Dandanes je skoraj vsa plastika iz nafte in praktično nerazgradljiva. Plastična vrečka je torej predmet, ki bo onesnaževal zemljo še stoletja. Koliko časa pa jo v resnici potrebujemo? Uro? Mogoče dve? Mnogo plastičnih predmetov ima koristno življenjsko dobo, ki se ne meri v urah, ampak v minutah ali celo sekundah. Na primer posodice iz polistirena, kakršne prodajajo fast food restavracije. Plastični lončki in škatle romajo v smeti tisti trenutek, ko smo vzeli živilo iz njih.

Ne pozabite!!! Vsak človek v povprečni življenski dobi uporabi približno 22.176 plstičnih vrečk, 6 vrečk na teden, 24 na mesec, 288 na leto, 22.176 v povprečni življenjski dobi.

Zgodba teh vrečk se začne kot surova nafta. Za proizvodnjo 100 milijard plastičnih vrečk v ZDA je bilo porabljenih 12 milijonov sodčkov nafte - kar pa je velik prispevek k emisiji toplogrednih plinov.

Tisoče morskih živali na leto pogine zaradi plastičnih vrečk. Želve, kiti in drugi morski sesalci zamenjajo vrečke za hrano, jih pogoltnejo in te vrečke jim nato zamašijo prebavni sistem, kar vodi do pogina živali.

To vse so dejstva, ki govorijo proti uporabi plastičnih vrečk.

http://www.youtube.com/watch?v=4b8-pPNeAUQ&eurl=http%3A%2F%2Fgreenprophet.com%2F&feature=player_embedded

Ni komentarjev:

Objavite komentar